Pondělí

03.08.2015 00:00
HLÍDÁNÍ V TAIKOYAMA LANDU, 3. ROKY V JAPANU

Po náročném víkendu, kdy Standa v sobotu, kdy my instalovali a objížděli Yatsuo doma balil (natíral obří sokly) na nedělní instalaci jeho nových kusů skla v rámci výstavy Bienále v Taikoyama Landu a v neděli brzy ráno odjel s plně naloženým autem instalovat, jsem se těšila, že si trochu pospím, než vypravím děti do školního bazénu, kam během prázdnim můžou denně chodit.

Nemohla jsem dospat neb jsem si říkala, že jsem se dlouho nepodívala do stolního kalendáře, kam si zapisuju, co musím a na co nesmím zapomenout a vyjuklo na mne HLÍDÁNÍ na Bienále.

Kromě toho, že si místní umělci svoji účast na výstavách platí, jsou dále zodpovědni během trvání výstavy několikrát (každý min. 3x) ji hlídat (obstarat rozsvícení světel, zapnutí DVD, odemknutí zamčených prostor atp.). A protože my jsme v rodině dva umělci, hlídáme během 2 měsíců dohromady 6x a znamná to, že bezmála všechny prázdninové víkendy (pozn. prázdniny mají děti od 25. července do 30. srpna, 3 x během prázdnin jdou do školy na dopolední vyučování - regulérní, jinak každý den můžou chodit plavat do školního bazénu, kde je hlídají týmy rodičů - PTA (ala SRPŠ), kteří už od jara koordinují služby na hlídání u bazénu... je i školení 1. pomoci) ...jeden z nás stráví na elektro kolu značky PANASONIC a ve 40°C objede a zkontroluje umění v celém areálu několikakilometrového parku... Vzpomínám na české umělce a celá ta evropská zkušenost se mi jeví dost zmslaně... Je pravda, že tady se vesměs vstavují krásné věci, obrazy, instalace většinou bez jakýchkoliv sociálně, politicky či jinak kriticky vyhraněných aspektů. Je mi záhadou jak se místní umělci uživí...


Napsala jsem dětem vzkaz, že plavčo dnes bohužel nebude a ať si vydrhnou své bílé ponožky, umyjí nádobí a vyluxují drobky...

 

Odpoledne bylo všechno uděláno a celá rodina jsme šla oslavit 3. rok v Japanu. Zbývá nám pouhých 365 dní japonského dobrodružství. Tak proto i tenhle blog - deník. Nic se neopakuje a je nejvyšší čas to zaznamenat:-).