1. sobota v srpnu 2015

01.08.2015 00:00
SUMI-E, SUMO, LAMPIÓNY, YATSUO, SUŠI, OHŇOSTROJ, YUKATY A TYGR

Ráno jsme vstali v 7:00. V 8:30 jsme už korzovali v malé galerii A v KENMINKAI (nově zrekonstruovaném kulturáku) naproti Toyama City Office. Za výstavy tady běžně umělec platí, pokud se nejedná o něco super významného... Na Bienále umění dokonce zasíláte přihlášku, kterou posílá hodně umělců a když vás vyberou, potvrdíte účast předem domluvenou částkou (od 5.000 - 10.000 JPY).

Výstava, kterou jsem s mými rodinnými (dětskými členy) instalovala byla tradiční. Téma: sumi-e - obrazy školy naší učitelky "sensei" Kazue Hirase včetně jejích děl.

Věkový průměr vystavujících 70+, úroveň různá, někdo maluje protože je mu shůry dáno, jiný jako relax, hobby nebo art terapii... 

Večer před výstavou jsem poprvé udělala SHISHO limonádu. Krásná růžová barva připomíná chemický Vitacit a okouzlila celou rodinu, jen Ellí se nechtělo šťávu z listů, které ztratily barvu a ve vodě zezelenaly, pít.

Z instalace jsme zajeli ke Gokoku Jinja. Toyamské, chlapecké (sportovní kluby) SUMO, měly zápas. Neskutečné vedro. Chlapci měli neprodyšné (viskóza či co to mají místní děti na tělocvik - textura připomíná úděsné materiály ze 70. let... brrr mám z toho ekzém jen pomyslím...). Maminky fandily hurónsky, až se mi do očí valily slzy s jakou dynamikou povzbuzovaly své hochy k japonské tradici.

Před svatyní byly zavěšené lampióny a sloužila se (asi) zadušní mše za válečné oběti 2. světové války. Letos 70. let od konce války.

Jeli jsme do Yatsua, podívat se na dům, který nám na říjnovou akci přidělili. Budeme vystavovat (potřetí a naposled) na Sakano Machi Art in Yatsuo. Letos nejmenší, nejtradičnější, malý a krásný dům.

Objevili jsme s dětmi novou suši restauraci - naproti AUTOBAGS (rychloopravně aut něco jako u nás TEMPO SERVIS). Skvělé suši, objednané talířky přijíždějí ke stolu po horním pásu a vyjedené talířky se hážou do otvoru připomínající schránku, kde děti dole zahlédly vodu a LCD dotykáč nad stolem započítává odklizené talířky (po 5 ks se na displeji spusti něco jako soutěž princip kuličkového automatu a když si počítač usmyslí pošle dětem plastovou blbost ala kinder vajíčko... no, je to jistě originální způsob jak přesvědčit děti jíst:-)).

Večer, nádherný ohňostroj a hafo lidí u Gokoku Jinja. Oblékly jsme si s Ellí yukaty a vydaly se na rajz:-). Ohňostroj právě skončil a dav se valil od Gokoku Jinja, kam jsme směřovaly. Lampióny s malbami (také sumi-e) krásně svítily. Nádhera, fotily jsme se.

Cestou domů se od Univerzity valil dav, který řídilo několik policejních jednotek. Krásné, mladé dívky v přenádherných yukatách se s námi chtěly fotit. Hodná paní prodavačka z Lawsonu obdarovala Elli vějířem s motivem z filmu "Letní války".

Krásný večer!

Ráno jsem se probudila se snem o malém tygříkovi. Byl malý jako větší morče, ale byl to tygr. Děti byly někde mimo a já jsem řešila, kdo si s ním bude hrát, aby se odmalinka naučil sociálním vazbám... A až vyroste, aby nás nesežral:-) Děti se pak vrátily a všechno obstaraly...